Menü Bezárás

Hogyan segít a Fővárosi Önkormányzat a Budapestre érkező ukrajnai menekülteknek?

A Fővárosi Önkormányzatnál részletes intézkedési tervet dolgoztunk ki az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére. Bár a Magyarországra érkező menekültek fogadása és ellátása elsősorban állami feladat, Budapesten továbbra is igyekszünk a rendelkezésre álló eszközeinkkel segíteni az Ukrajnából menekült embereknek.

Összegyűjtöttük, hogy mi a menekültügyi intézkedési tervünk 5 pillére, tehát az az 5 szolgáltatás, amelyekkel segíteni tudunk a Budapestre érkezőknek.

1. Rövid távú szállásbiztosítás

A fővárosban számos helyszínen biztosítunk tömegszállásokat a menekültek rövid távú elszállásolásához. 3 saját helyszínen, 1 helyen alapítványi együttműködésben, 2 helyszínen pedig a IX. kerülettel közösen biztosítunk átmeneti szállást. A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatával együttműködünk a budapesti szálláshelyeink feltöltésében. A diszpécser szolgálat jelenleg összesen 27 szállást biztosító helyszín üzemel 912 fős kapacitással, amelyből 220 fővárosi fenntartású férőhely.

2. Hosszú távú szállásbiztosítás

Azoknak a menekülteknek, akik hosszabb távon szeretnének az országban maradni, Budapesten kívüli üdülőkben biztosítunk szállást. Ezeken a helyszíneken szociális munkások segítenek a jogviszonyok, papírok rendezésében, az egészségügyi állapot felmérésében, de akár az iskoláztatásban vagy munkavállalásban is segítséget nyújtanak.

3. Étkeztetés

Összesen 10 helyszínen, átlagosan naponta 500-600 főnek biztosítunk megfelelő étkezési lehetőséget. Közülük nagyjából 400 főt a fővárosi szálláshelyeken látunk el hideg és meleg élelemmel egyaránt.

4. Transzfer

A menekültek szállításában is aktívan részt veszünk a pályaudvaroktól az ellátóhelyekig és a különböző szállások között is. A BKK és a BKV a pályaudvarokon buszokkal vesz részt a szállítási feladatokban, valamint a FÖRI és a Főpolgármesteri Hivatal is segít kisbuszokkal, koordinációval.

5. Információáramlás segítése

Információs Pontot nyitottunk a Nyugati pályaudvar aluljáróban, ahol azonnal részletes és aktuális információkhoz juthatnak a Budapestre érkező menekültek vagy az őket befogadó családok, segítők. A fővárosi menekültügyi ellátást szervezőkkel és a nemzetközi szereplőkkel is felvettük a kapcsolatot, és folyamatosan koordinációs egyeztetéseket folytatunk. Mindemellett elérhető a többnyelvű honlapunk is, és azok a segélyvonalak, ahol szintén információhoz lehet jutni.