Menü Bezárás

Továbbra is folytatódik az Ukrajna elleni orosz agresszió miatti menekültek megsegítése

A Fővárosi Önkormányzat szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel továbbra is segíti az Ukrajnából menekült embereket. A keddről szerdára virradó éjszaka során Budapesten 90, a Balaton környékén 80, Pest megyében 51 menekült tartózkodott a fővárosi fenntartású szálláshelyeken. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) felügyeli a szálláshelyeket, ahol önkéntes szociális munkások segítik a menekülteket. A Fővárosi Önkormányzat munkatársai tegnap azon dolgoztak, hogy a különböző szálláshelyeinken lévő családok újra egyesüljenek. A csecsemők számára most már szükség esetén anyatejet is tudunk biztosítani.

Több ország nagykövetségével kapcsolatban vagyunk, és az ő kérésükre segítettünk az Ukrajnában tanuló diákjaik magyarországi elhelyezését, fővárosi átmeneti tartózkodásukat, átutazásukat. Egyik testvérvárosunk, Beregszász is kért segítséget, Karácsony Gergely főpolgármester beszélt a város polgármesterével, Babják Zoltánnal, ahol jelenleg pénzre, illetve eszközökre: aggregátorokra, generátorokra és ivóvíztartályokra van szükség. A Fővárosi Önkormányzat beszerzi az eszközöket, és igyekszik minél hamarabb eljuttatni Beregszászba, de ezeket átvinni a határon lefoglalás nélkül problémás lehet.

Annak érdekében, hogy fenntartsuk a budapesti helyszínű, ezáltal gyorsan bevethető szállásainkat, a tartósan – várhatóan a háború végéig – Magyarországon maradók számára folyamatosan nyitjuk vidéki táborainkat. Ezeknek a táborhelyeknek az előkészítése, téliesítése folyamatosan zajlik.

A Fővárosi Önkormányzat továbbra is segíti a menekültek ellátását, és fő célunk, hogy egyetlen családnak se kelljen a pályaudvarokon vagy odarendelt melegedő buszokon átvészelnie az éjszakát, hanem – átutazók esetében – legalább egy éjszakára szállás és étkezés biztosításával is megmutathassuk szolidaritásunkat, vendégszeretetünket.