Menü Bezárás

Folytatódik az Ukrajna elleni orosz agresszió miatti menekültek megsegítése

A Fővárosi Önkormányzat szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel továbbra is segíti az Ukrajnából menekült embereket. A hétfőről keddre virradó éjszaka során 200 embert szállásoltunk el. Annak érdekében, hogy fenntartsuk a budapesti helyszínű, ezáltal gyorsan bevethető szállásainkat, a tartósan – várhatóan a háború végéig – Magyarországon maradók számára folyamatosan nyitjuk vidéki táborainkat. Ezek közül egy Balaton melletti tábor 80 fővel megtelt, így újabb helyszínek nyitásáról döntött a Főváros vezetése.

Hétfő este Karácsony Gergely főpolgármester többször egyeztetett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vasúti pályaudvarokra érkező menekültek elhelyezését teljes egészében a Belügyminisztérium felkérésére a Katasztrófavédelem végzi. A Fővárosi Önkormányzat továbbra is megad a BKK keretében minden logisztikai segítséget ehhez a feladathoz, valamint kollégáink szükség szerint tudnak azonnal elérhető szállást és étkezést biztosítani az akár rövid ideig Budapesten tartózkodó menekülteknek. Ezzel a segítséggel az elmúlt órákban nem élt a Katasztrófavédelem.

Azt tapasztaljuk, hogy egyedi megkeresések, segítségkérések egyre nagyobb számban érkeznek, illetve tartósabb elhelyezésre már több alkalommal szükség volt. Ezért erőforrásainkat erre a területre csoportosítottuk át.

A Fővárosi Önkormányzat a múlt csütörtökön bejelentett 2000 szálláshelyes kapacitását kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködésben képes volt bővíteni. Ezeknek a főként vidéki táborhelyeknek az előkészítése, téliesítése folyik.

A Fővárosi Önkormányzat továbbra is segíti a menekültek ellátását, és fő célunk, hogy egyetlen családnak se kelljen a pályaudvarokon vagy odarendelt melegedő buszokon átvészelnie az éjszakát, hanem – átutazók esetében – legalább egy éjszakára megmutathassuk szolidaritásunkat, vendégszeretetünket, így szállást és étkezést ajánlunk mindenkinek.