Menü Bezárás
mvk_KÖR
otpbank_white

BUDAPEST SEGÍT!

Üdvözöljük a BUDAPEST HELPS Támogatási Program Ukrajnából Menekülő Családoknak hivatalos oldalán!

A Fővárosi Szociális Közalapítvány a Fővárosi Önkormányzattal, a Magyar Vöröskereszttel és az UNICEF Regionális Menekültprogram Magyarországi Irodájával együttműködésben, az OTP Bank közreműködésével készpénzalapú támogatási programot indít olyan gyermekes családok számára, amelyek az ukrajnai háború elől menekülve érkeztek Magyarországra.

Figyelem! A program keretein belül KIZÁRÓLAG BUDAPESTEN ÉLŐ menekült családoknak tudunk támogatást nyújtani. Kérjük, hogy Pest megyei vagy egyéb vidéki lakcímmel ne regisztráljanak. Köszönjük a megértést.

A támogatás igénylése teljesen ingyenes, a szervezetek sem pénzt, sem egyéb szívességet nem kérnek cserébe. Ha ilyesmit tapasztal, kérjük, jelentse a BUDAPEST HELPS Támogatási Program Telefonos Ügyfélszolgálatán+3680818001 

A program egyszeri, készpénzes támogatást biztosít Ukrajnából érkező menekült családok részére. A támogatás célja, hogy a családok könnyebben megbírkózzanak az ukrajnai háború okozta megélhetési nehézségekkel, valamint hogy kielégíthessék gyermekeik alapvető szükségleteit.

A készpénztámogatás mellett a program célja, hogy tájékoztatást nyújtson az Ukrajnából érkező menekültek számára hozzáférhető szociális szolgáltatásokról, ezzel segítve azokat a családokat, akiknek iskoláztatási, egészségügyi vagy jogi segítségre van szükségük. 

Támogatási igénylés benyújtásának időpontja:
2023. júniustól legalább két hónapig
 
További információkért, valamint a támogatási igény benyújtásához, kérjük, kattintson az alábbi gombra:

Kik igényelhetik a támogatást?

Kik igényelhetik a támogatást?

A készpénz támogatás az alábbi kritériumok mellett további feltételekhez nem kötött.

1. Az igénylő (szülő vagy törvényes képviselő/gyám) háztartásában olyan gyermeket nevel, akire igazak az alábbi állítások:

  • A gyermek 2022. február 24. után érkezett Magyarországra az ukrajnai háborús helyzet elől menekülve, menedékes státusszal rendelkezik, vagy Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgár
  • A gyermeket az igénylő saját háztartásában neveli Budapesten
  • A gyermek a támogatási igény beküldésének napján még nem tölti be 18. életévét.

VAGY

2. Az igénylőnek (szülő) 2022. február 24. után Magyarországon született gyermeke, és igazak rá az alábbi állítások:

  • Az igénylő 2022. február 24. után érkezett Magyarországra az ukrajnai háborús helyzet elől menekülve, menedékes státusszal rendelkezik, vagy Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgár
  • A gyermeket az igénylő saját háztartásában neveli Budapesten.
VAGY
 
3. Az igénylő jelenleg várandós, és igazak rá az alábbi állítások:
  • Az igénylő 2022. február 24. után érkezett Magyarországra az ukrajnai háborús helyzet elől menekülve, menedékes státusszal rendelkezik, vagy Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgár
  • Az igénylő Budapesten él
  • Az igénylő a támogatási igény beküldésének napján várandósságában betölti a 91. napot.

Mekkora a támogatás összege?

A program a támogatásra jogosult személynek a (saját háztartásban nevelt, valamint a születendő) gyermekek számától függően, gyermekenként egyszeri 48.000 Ft-os pénzbeli támogatást biztosít. A Budapest Helps Kártya átvételétől számítva 5 munkanapon belül kerül jóváírásra a támogatási összeg.

Hogyan lehet igényelni a támogatást?

 1. Töltse ki a támogatási igény benyújtásához az alábbi gombon elérhető regisztrációs űrlapot.
 2. Sikeres regisztrációt követően foglaljon egy időpontot a BUDAPEST HELPS Irodába, ahol a támogatásra jogosultság ellenőrzéséhez személyesen be kell mutatni a regisztrációs űrlapon megjelölt okmányokat és dokumentumokat.
 3. A BUDAPEST HELPS Irodában az ügyintéző által átadott Budapest Helps Kártyáját aktiválni kell az OTP bankfiókok egyikében.

További részletekért kérjük, olvassa el a tájékoztatónkat

Felhívjuk figyelmét, hogy a menedékes státusz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál (OIF) kérelmezhető:
Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 60.
Hétfő-csütörtök 8:00-14:00 és pénteken 8:00-12:00

Letölthető formanyomtatványok:

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

A BUDAPEST HELPS Támogatási Program Telefonos Ügyfélszolgálata

Amennyiben kérdése vagy nehézsége van a támogatási programmal vagy a regisztrációval kapcsolatban, kérjük, keresse a BUDAPEST HELPS Telefonos Ügyfélszolgálatát, amely magyar hívószámról ingyenesen hívható. A Telefonos Ügyfélszolgálaton lehetőség van panasz bejelentésére is. A BUDAPEST HELPS Telefonos Ügyfélszolgálat minden munkanap 08.00-16.00 között élőszavas hívásokat fogad ukrán, orosz és magyar nyelven a +3680818001 telefonszámon, valamint minden nap 00:00-24:00 között fogad hangrögzített üzeneteket.

Adatvédelmi tájékoztató

A Fővárosi Szociális Közalapítvány és a Magyar Vöröskereszt mint Közös Adatkezelők, a BUDAPEST HELPS Támogatási Programhoz kapcsolódóan személyes adatokat kezelnek a személyazonosság, a támogatásra jogosultság ellenőrzése, valamint – az igénylő előzetes tájékoztatáson alapuló, kifejezett hozzájárulása esetén – szolgáltatások nyújtása érdekében és a későbbi támogatási politika megalapozása céljából, statisztikai adatgyűjtés formájában. A személyes adatokat érintő adatkezelési tevékenységéről az érintettek előzetes tájékoztatása és jogaik gyakorlásának elősegítése érdekében kiadott adatkezelési tájékoztató itt érhető el.